Isakovo

Selo isakovo nalazi se u severnom delu opstine Ćuprija, između Ćuprije i Despotovca.  Od Ćuprije je udaljeno 12km, a od Despotovca 15km. Okruženo je atarima sela Virine i Dražimirovac na severu, na zapadu Vlaške, Krušara i Glogovca, dok ga na jugu graniče Supska i Ivankovac.

… (nema ton) veku pre seobe Srba, koja se održala za vreme Arsenija Čarnojevića u 9 veku, mi smo već bili ovde

Dokaze o tome koliko je staro selo meštani nalaze i u poreklu imena sela koje je dobilo po kralјu Isaku.

Kralj Isako je meštanin tadašnje karavlaške oblasti tj. Vlahija, pošto Rumunija tada nije postojala. On je bio jedan od carevića u tadašnjoj Vlahiji u Rumuniji. Kada je došlo vreme za njegovu ženidbu, on se nije oženio sa devojkom plave krvi…(nema ton)…

… zasnivanje braka, on je rešio da napusti očevu kraljevinu, tadašnje mesto boravka, tj. Vlahiju, i da sa jednim delom stanovništva pređe preko Dunava. Pošto u to vreme nije bilo mostova i skela, on je sačekao zimu da Dunav zaledi, pa je sa delom stanovništva i stokom prešli preko. Pošto su Vlasi bili nomadski narod, zalazili su sve dublje u Srbiju dok nisu naišli na zelenu površinu, jer tada ovde nije bilo snega i tu su se ulogorili.

Isakovo je drugo selo po površini u Opštini Ćuprija posle Bigrenice. Prostire se na 10tak kilometara u prečniku, a u ataru postoje 38km lokalnih puteva.

Kao i mnoga druga sela ravaničarskog kraja Isakovo je menjalo mesto na kome se nalazi. Centar sela se pre nalazilo na obližnjem brdu gde je zabeleženo postojanje dvorca sa okolnim kućama, te se i danas centar sela na modernim navigacijama nalazi tamo. Selo isakovo je podeljeno na pet reona, Čimare, Lukovo, Bukovo, Selo i Brest.

Kroz selo je prolazio takozvani svileni put po kome je Svilajnac dobio svoje ime. Kako su tim putem prolazili mnogi karavani koji su bili pogodni za pljačkanje, priča se da oko tog puta u selu postoji mnogo zakopanog blaga. Takođe, u selu je pronađeno i starorimsko groblje koje ukazuje na veoma dugu istoriju ovog prostora.

Isakovo je veoma lepo i sređeno selo u kome postoji nekoliko udruženja i manifestacija, jedno je od retkih mesta u Srbiji u kome meštani kažu da imaju svega, od crvke do doma kulture, preko infrastrukture puteva. Jedino se ne bi žalili da imaju malo više mladih koji bi popunili klupe u školi, igrališta u školskom dvorištu i fudbalski teren…