MZ Isakovo

Franko Trujić (Predsednik MZ Isakovo)

Selo je danas naseljeno Vlasima i prema popisu iz 2011. godine u njemu je bilo 571 stanovnika. Selo ima oko 180 domaćinstava, od čega je 30tak domaćistva u selu, a ostala većina je u inostranstvu. U biračkom spisku se vodi 1126 punoletnih lica, dok ukupnog stanovništva ima oko 2300 koji su poreklom iz sela.

Masovni odlazak isakovčana iz ovog mesta počeo je 1972. godine i od tada ih je sve manje u selu. Najveći broj stanovništva je otišlo u Švajcarsku, a mali broj u Nemačku, Austriju i Švedsku.

90tih godina se određeni broj stanovništva vratilo u selo, kada je selo procvetalo jer se stanovništvo vradilo sa visokim zaradama i uložilo u rodni kraj. Nakon toga se ulaganje u selo postepeno smanjivalo i svelo na održavanje postojece infrastrukture.

Stanovništvo sela koje je ostalo se u najvećem procentu bave poljoprivredom, sadnjom kukuruza, pšenice, soje…

Među poljoprivrednicima je takođe popularno i voćarstvo. Građevinar iz Isakova Nedeljko Adamović, odlučio je da uloži u ovu delatnost kako bi ostvario dodatni izvor prihoda i osigurao budućnost svoje porodice. Zasadio je na 3ha jabuke, šljive i dunje. Još uvek nema zaradu od voća jer su stabla još uvek mlada.

U Isakovu zbog plodne zemlje i odgovarajuće klime dolaze voćari i iz drugih delova zemlje i ozbiljno se bave uzgojem voća.